Божествена комедия: Чистилище и Рай – Гюстав Доре

Божествена комедия: Чистилище и Рай

Настоящият втори том на "Божествената комедия" на Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре е седмата книга в новата поредица от албумни издания – "Ars Longa" – посветена на изкуството на графиката. В нея ще ви представим колекции от гравюри както на Гюстав Доре, така и на други изтъкнати художници, създали вечни и неповторими шедьоври на графичното изкуство.

Гюстав Доре е френски художник и гравьор, спечелил си славата на най-оригиналния, най-продуктивен и най-всестранно надарен илюстратор на всички времена. Той надминава всички други илюстратори както по броя на гравюрите (над 10 000), така и по количеството издания (повече от 4 000). Неговото необятно творчество оказва влияние на няколко поколения от 19 в. насам чак до наши дни. Винсент Ван Гог казва за Гюстав Доре, че е „художникът на народа“, защото той представя своето изкуство на масите чрез своите серии от гравюри по литературни творби. Илюстрациите на Доре са останали завинаги в колективното съзнание на обществото ни. Това е неговото истинско наследство.
През 1855 г. Доре се захваща сериозно с идеята да илюстрира "Божествена комедия" на Данте в голямо албумно издание. Работата по илюстрациите на първата част на произведението – "Ад" – започва през 1857 г. Доре прави 76 гравюри върху цяла страница за голямоформатното илюстровано издание. Книгата излиза от печат в началото на 1861 г. и пожънва небивал успех. След първите 100 екземпляра до наши дни са създадени над 200 издания на този комплект от гравюри. През 1868 г. Доре завършва работата си и над илюстрациите за "Чистилище и Рай".

Гравюрите на Гюстав Доре по "Божествена комедия" са представени в два отделни тома, като първият включва 76 гравюри по сюжети от "Ад", а вторият – 60 гравюри от "Чистилище и Рай". Пред Вас е вторият том, в който за първи път в българско издание е публикувана пълната колекция гравюри на Гюстав Доре по "Божествена комедия: Чистилище и Рай".

Автор: Гюстав Доре Брой страници: 152
Категория: Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.800 кг.
Издател: Мария Арабаджиева Баркод: 9789545843884
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789545843884