Българското масонство / 1807 – 2007 / – Недю НедевНаричат масоните „световните кукловоди”. С вековни традиции и велики имена в своите анали масонското братство може би наистина има правото да се счита за двигател на прогреса. Но какво е българското участие в това световно общество и каква е ролята му в духовния и обществения живот на страната?
Професор д-р Недю Недев дава изчерпателни отговори на тези въпроси, като ни запознава с историята, философията и ритуалите на свободните зидари. Той търси корените на масонството в богомилското движение, за да покаже, че идеите му не са чужди на българския дух, а принципите му са общочовешки. Книгата е своеобразна енциклопедия на масонството в България от Възраждането до наши дни. Освен че изброява имената на мнозина известни българи масони и обективните заслуги на братството в хода на българската история, авторът не спестява и редица неудобни въпроси: Какво е участието на масоните в превратите от 19 май и 9 юни? Масони ли са контролирали правителството на Отечествения фронт след 1944 година?
Хулено, отричано, забранявано и отново възстановявано, масонството в България надживява катаклизмите на времето, за да се превърне днес в силен фактор в културния и обществено-политическия живот на страната.

Трудът на проф. Недев е ценно изследване както за историци, социолози, политици, така и за любознателния читател.
Автор Недю Недев
Издателство Хермес
ISBN 9542607075
Година на издаване 2008
Корица Твърда
Страници 640
Формат 17.50×24.00