Българският Коледа във „Веда Словена” – Светлозар Попов


Уважаеми читателю,
Пред теб е една твърде интересна книга. Като изхожда от песните на дълго оспорвания и отричан сборник с български родопски народни песни "Веда Словена", настоящата книга хвърля светлина върху две от големите загадки на древността: образът на Дядо Коледа и вярата в безсмъртието на душата според представите на мегалитния човек.

Защото Дядо Коледа не е рекламен образ на "Кока Кола", както си мислят мнозина. И защото този най-тачен и митичен герой, шумно честван по целия свят, за всеобщо учудване се оказва напълно непознат и погрешно сравняван с образите на Свети Николай и Исус Христос.

Опитът да изясним неговата природа и същност ни отвежда далече назад в миналото на мегалитната култура. Най-впечатляващото е, че накъдето и да се обърнем, загледани в щедрия и добродушен Дядо Коледа, навред ние попадаме на следи от българския етноним и на неизвестни страници от българската култура.

Това изследване върху съдържанието на песните от "Веда Словена" представлява най-сериозният аргумент за тяхната автентичност.


Автор Светлозар Попов
Издателство Славена
ISBN 9789545798238
Година на издаване 2010
Корица Мека корица
Страници 300