България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети – Веселина Седларска

В „България за начинаещи“ Веселина Седларска събира някои от най-интересните, забавни и вълнуващи истории от журналистическата си кариера, като всяка от тях илюстрира по един или друг начин особеностите на българската народопсихология – разказана като за пред чужденци, които тепърва се запознават с българското ежедневие.

В книгата има както истории от времето на Възраждането – малко познати детайли за Съединението, първия български индустриалец и др., така и разкази за журналистиката през късните години на соца, а също и истории от прехода, Възродителния процес и съвремието. Последната дума на всеки разказ служи за заглавие на следващия, като така се оформя един своеобразен речник на специфичните значения на някои думи в българския контекст.

„Почвам да мисля, че трябва много да се пазим от книгите… С тях трябва да се отнасяме като с хората: да избираме най-разумните, да ги проверяваме и да приемаме само това, което е очевидно.“

Казал го е колегата Волтер и много вярно го е казал. Книгите имат характер. Пред вас, уважаеми читатели, е една разумна книга, която казва очевидни неща по един необичаен начин.

Една книга с благ характер, приятелски настроена, с добри обноски, откровена, без да е груба, и честна, без да е фалшива. Тя показва, без да поучава, и поучава без да назидава; просвещава, докато забавлява, и забавлява, докато просвещава. Можете да я вземете в ръце без излишна предпазливост и да научите от нея много очевидни неща, за които не сте подозирали. Не знам дали сте забелязали, но очевидните неща умеят добре да се крият. И само майстор може да ги намери и да ни ги покаже.

Ще ви кажа нещо, ама да си остане между нас. Мислех да разгърна тук-таме, да прочета няколко страници от началото и края… Така де, кой чете цялата книга заради една кратка рецензия? Обаче не стана баш така. Както казах, това е книга с характер. Такива не можеш да изоставиш, когато ти хрумне.

Малко се разпрострях, а беше достатъчно да кажа: Веселина Седларска, дами и господа!”

д-р Тони Филипов

♦ ♦ ♦

Веселина Седларска е автор на романа „Кладенецът”, който излезе през есента на 2016 г. Тя има дългогодишен опит в медии като „Труд”, „Стандарт”, „Тема”, а в момента пише за сайтовете „Клуб Z” и „Редута”.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:224
  • Общи:От български автор
  • Година:2017
  • Вид:Есета, Разкази, Сборник
  • Баркод:9789542824466
  • ISBN:9789542824466
  • Жанрове:Исторически, Публицистика, Съвременни