България: военният трофей на Сталин – Георги Боздуганов

0
(0)

България: военният трофей на Сталин

Дебютната книга на Георги Боздуганов изследва една изключително важна (и едва ли случайно!) пренебрегвана от българската историография тема: отношенията между България и Съветския съюз през Втората световна война. Книгата се отличава с нетипична за традиционните исторически изследвания яснота на мисълта и фактическото изложение.
В нея липсват несъществени за разглежданата тема отклонения. Историческите факти и документи са не само прецизно подредени, но и осмислено представени по начин, който позволява дори на неинформирания или предубеден читател да проумее какво точно се е случило в България през годините на Втората световна война.

Книгата е изградена на основата на български и чуждестранни дипломатически документи, лични дневници, записки и мемоари на важни участници в събитията. В нея в хронологичен ред са събрани и разгледани множество факти и обстоятелства, упорито премълчавани през отминалите години. Разкрита е и директната политика, която Царство България и Съветския съюз водят помежду си по време на Втората световна война, както и намесата на трети страни в отношенията между тях.

Наред с изясняването на основния въпрос – как бе попречено на България да прекрати своето "символично" участие във войната срещу Западните съюзници и да избегне съветската окупация, в книгата се повдигат и други, останали досега без отговор въпроси:
Сталин ли нареди да бъде отровен Цар Борис III?
До каква степен българската политическа класа е била обвързана със Сталиновия режим преди влизането на Червената армия в страната?
Защо и днес в Русия действат закони, според които България е вражеска страна, воювала срещу СССР?

Надникнете зад кулисите на историята с "България: военният трофей на Сталин"!

Автор: Георги Боздуганов Брой страници: 200
Категория: История и археология Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: МаК Баркод: 9789548585330
Дата на издаване: 2014 г. ISBN: 9789548585330

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.