България и Япония – Евгений Кандиларов

0
(0)

България и Япония

Монографията е посветена на политическите, икономическите и културните връзки между България и Япония след Първата световна война. Изключителната жизненост на тези връзки в годините на Студената война подтикват автора да потърси конкретните причини, фактори и мотиви за тяхното развитие. Заедно с това се търси отговор на въпроса защо в годините на прехода отношенията между двете страни изгубват рязко своята динамика?

Книгата е изградена на базата на богат документален материал от държавни и лични архиви, публикувани спомени и интервюта на автора с български и японски дипломати, учени и културни дейци, участници в описаните събития.

Защо през Студената война, когато България и Япония са най-верни съюзници на противостоящите супер сили – СССР и САЩ, българо-японските отношения следват своя логика, която не винаги съвпада с политиката на Москва и Вашингтон? Защо световното изложение “Експо`70” така силно впечатлява Тодор Живков? С какво то повлиява на представите му за социалистическата система и за развитието на България? Вярно ли е, че в Япония думата “България” е синоним на кисело мляко? Как Детският радиохор на маестро Христо Недялков омагьосва японската публика вече повече от 40 години? Случайно ли българинът Калоян Махлянов (Котоошу) се превърна в своеобразна японска икона на сумото? Защо голяма част от
българската литературна класика беше преведена в Страната на изгряващото слънце? Можеше ли България да се превърне в “Япония на Балканите” и защо това не се случи?

В тази книга авторът се опитва да даде отговори на тези и на много други въпроси.

Автор: Евгений Кандиларов Брой страници: 396
Категория: История и археология; Политика Език: Български
Тегло: 0.400 кг.
Издател: Дамян Яков Баркод: 9789545274350
Дата на издаване: 2008 г. ISBN: 9789545274350

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.