Българи – откупвачи на данъци във фискалната система на Османската империя Към историята на българския делови и социален елит през XIX в. – Светла Янева

0
(0)

Българи – откупвачи на данъци във фискалната система на Османската империя Към историята на българския делови и социален елит през XIX в.

Книгата на гл. ас. д-р Светла Янева изследва една значима и неразработена в историографията тема. Базирана на редица нови, неизползвани източници от наши и чужди архиви, тя спомага за осветляването, от една страна, на практическото функциониране на османската фискална система през XIX в. като същевременно поставя важни аспекти от икономическото и социалното развитие на българите през този период в съвременния им османски контекст. Разгледани са въпросите за промените в османската данъчна система през Танзиматския период, както в сферата на официалната й регламентация, така и на практическото й приложение. Обърнато е внимание на все по-активното участие на немюсюлмани и в частност на българи в откупната система, проследена е еволюцията на стопанските и фискалните практики, на деловите тактики и стратегии на българите откупвачи на данъци в хода на столетието. Предложен е и един алтернативен на досегашните историографски изследвания поглед върху мястото и ролите на българите – откупвачи на държавни приходоизточници – като част от българския делови и социален елит и като част от провинциалните елити на Империята през XIX в. Изследвани са въпросите за социалния произход и социопрофесионалната и териториалната мобилност на българите откупвачи на данъци, за имуществения и социалния им статус и общественото им влияние.

Автор: Светла Янева Брой страници: 424
Категория: История и археология; Висше образование Език: Български
Тегло: 0.550 кг.
Издател: Нов български университет Баркод: 9789545356612
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789545356612

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.