Благодаря за цветята и облаците. Антология на шведската поезия –

Първата по рода си антология на шведската поезия, която излиза на български език. В Антологията са включени творби от 73 автори, родени между 1859 и 1973 година. Никога досега българският ценител на поезия не е имал възможността да потъне истински в шепота на безкрайните северни гори, в хладната прозрачност на фиордите, в еуфорията на краткото лято, да се докосне до сърцевината на тази по детски чиста радостна молитва. Стиховете са подбрани само според два критерия: да са почувствани като откритие и / или да носят духа на Швеция.

Тук редом с нобелистите са включени и полузабравени прекрасни поети. Единственият ред, който е спазван, е хронологическият. Първият от представените автори е роден през 1859 г. Антологията завършва с поетеса, родена през 1973 г. А стиловете се редуват и преливат и се връщат обратно също като летните вълни в Северно море: класически, романтичен, фолклористичен, наивистичен, сюрреалистичен, религиозен, реалистистичен, злободневен, модернистичен, урбанистичен… и пак класически, романтичен…

Илюстрациите в антологията са дело на русенските художници Николай Бузов, Пламен Монев и Роберто Андреев. Книгата е издадена с финансовата помощ на Шведския Съвет за Култура.

Съставител на Антологията на шведската литература Благодаря за цветята и облаците и преводач на стиховете от шведски е Свежа Дачева в сътрудничество със Северина Филипова и Мира Душкова. Редактор е Юлиан Жилиев.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:188
  • Баркод:9789543372300
  • ISBN:9789543372300
  • Жанрове:Сборници, Съвременна поезия
  • Тегло:1 kg