Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност – Вили Лилков, Христо Христов

Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност

Кои са обречените „бивши хора” в социалистическия рай – изследване на Вили Лилков и Христо Христов
Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС започва на 9 септември 1944 г. и продължава до падането на комунизма, доказват Вили Лилков и Христо Христов.
На 9 май излиза „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” – едно от най-сериозните изследвания, посветени на съдбата на българския елит – индустриалци, военни, духовници, интелектуалци – по време на комунистическата власт в България. Класифицирани от БКП като истинския класов враг на народа, съдбата на тези „бивши хора” остава почти непозната близо 30 години след падането на режима.
В тези мрачни 536 страници са описани всички методи на службите, които варират от физическо премахване до социално унижение на личности с огромен принос за България (и техните наследници), но които нямат място в градящата се социалистическа утопия. Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на БКП, провеждан в периода 1944–1989 г. по съветски образец.
Категорията „бивши хора” е заимствана от Съветския съюз, където с нея болшевиките маркират онези слоеве от населението, които губят социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г. В България тази категория обхваща широк кръг от различни представители на обществото, които са двигателят на развитието на страната ни и са част от нейния политически, духовен и икономически елит до 9 септември 1944 г.

Вили Лилков е професор по физика. Поводът за написване на книгата е личното му дело за оперативна разработка в Шесто управление на ДС № 26201/85. Делото е заведено с мотив „противодържавна агитация и пропаганда“, както и поради това, че произхожда от семейство на бивши хора, засегнати от народната власт, които „са враждебно настроени спрямо политиката на БКП“ и се водят на специален отчет в ДС. Проучва задълбочено архивите на ДС и се запознава със стотици документи, доказващи репресивната политика, която БКП провежда 45 години срещу бившите хора и техните наследници.

Христо Христов е разследващ журналист с 27-годишен професионален опит, основател на сайтовете desebg.com (2011), agentibg.com (2014) и pametbg.com (2015), посветени на преодоляването на комунистическото минало в България. Автор е на 10 книги, сред които „Секретното дело за лагерите” (1999), „Убийте Скитник” (2005) за убийството на Георги Марков от ДС, „Тайните фалити на комунизма” (2007), „Тодор Живков. Биография” (2009), „Операция Маратон” (2012) за кражбата на Паисиевата история от ДС в манастира „Зограф” и др. Носител е на редица награди за разследваща журналистика. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

Автор: Вили Лилков; Христо Христов Брой страници: 536
Категория: Българска литература; История и археология; Политика Език: Български
Тегло: 0.550 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542822882
Дата на издаване: 09.05.2017 ISBN: 9789542822882