Биографии на отрепки – книга 1 – Друга проза / Гея Либрис Симеон Янев

ЧИТАТЕЛЮ ДРАГИЙ,

Ако нямаш чувство за ирония не подхващай тая книга.
Нищо разказано в тая книга, колкото и умилително, и нищо показано, колкото и жестоко, не трябва да се приема безусловно.
И в плача, и във възторзите си тая книга е разказ за нашия съвременен живот, който едва ли може да бъде разказан без иронията.
Освен всичко друго тая книга е за малцина. Тя е предназначена за стотина приятели и съмишленици и за още стотина, които търси.
Разгърни я, прочети ключовите думи към всяка част, прочети няколко фрази от края или началото. Така ще познаеш, какви хора търси тя.
Ако ти си един от тях, бъди добре дошъл.
Ст. Др. Петканов, съавтор на г-н Бобевски

На фона на събитията, разиграли се в България непосредствено след 1989 година, някой си Петканов, въобразяващ си, че е писател, призван да запечата историческия миг, среща по митингите и протестите жена, която се представя за преродена халдейка от цивилизация, съществувала преди повече от 2500 години. Като приема това за особен вид маниакален флирт, Петканов иронизира жената и себе си в невъзможността на такава неравностойна връзка, но се нахъсва да свали маската й, разкривайки действителната й самоличност.

Той не успява да направи това, но в поредица опити и перипетии открива странна логика в убежденията й. През съмнения за модна обсесия, за не особено интелигентен флирт, дори за лудост, в изумлението, че тя искрено си вярва, Петканов постепенно се оказва сантиментално обвързан, още повече, когато тя тайнствено изчезва. В опита да я намери отново, той попада на окултист, ясновидец, който му обещава да я разкрие и като започва с Фройд и Юнг и вмесва редица лични заключения, разкрива само собствената неудовлетвореност, раздвоеност и обърканост на самия Петканов, който вече е свикнал с анормалността си да разговаря с призраци и да ги прави герои на романи.

Между това окултистът увлича клиента в собствените си проблеми на човек с паранормални възможности, таксуван от нормалните като шарлатанин, мошеник, но и като способен да предрича бъдещето. В една от разходките си, те се срещат с професор философ, отшелник от светския живот, който се присъединява към разговорите им, тълкуващи, по израза на окултиста, най-главния философски проблем – предназначението на човека.

Но това е само една, макар и главната – сюжетна линия на романа. В друга тече битовия и академичен (той е университетски преподавател и писател) живот на Петканов и неговото обкръжение в гротескни перипетии.
В трета линия – нощният му, творчески живот, когато е спохождан от призрак, който мъчително провокира съвестта му.
В четвърти – животът и деянията на средновековен лекар и алхимик, всеизвестният Парацелз.
В следващия – битието и терзанията на балкански интелектуалци, влезли в такт с времето си и стресирани от опасността да объркат такта.
И така нататък, и така нататък…

Книгата е сложна, полихронична, полифонична и написана на пределно ясен български език в непрекъсната игра с идиомите му, в мрежа от неизброими културни алюзии, цитати, скрити цитати и позовавания. Ако не друго, тя се заявява като един от най-обемно мислещите времето ни романи, защото, по думите на познаващ я вече критик, става дума за „ дълбоко проницателен прочит на съвременността, тъй като я измерва с несвоевременното.”

Емил Кръстев

  • Корица:Мека
  • Брой страници:328
  • Общи:От български автор
  • ISBN:9789543001347
  • Жанрове:Съвременни
  • Тегло:1 kg