Балканска Европа от 1945 до наши дни – Бернар Лори

0
(0)


Бернар Лори работи в Националния институт за източни езици и цивилизации. Автор е на десетки статии и няколко монографии, сред които са “Съдбата на османското наследство в България”, “Балканите – от постосманския до посткомунистическия преход” и др.
"Казват, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Ако “произвеждане на история” означава мултиплициране на преврати, революции, войни, нашествия, изселвания и т.н., то под “консумиране на история” се разбира да прекрачиш отвъд личното или семейно преживяване, като превърнеш грубата материя на паметта в исторически дискурс.
От ХIХ век насам балканските историци действат не толкова като учени, колкото като национални апологети, които системно се стремят да доказват правото дело на своя народ през вековете. Политическите перипетии често им налагат официалната историческа трактовка. Художниците и творците, подобно на историците, също са мобилизирани в защита на националната кауза. По наше дълбоко убеждение, историкът, който работи обективно и хладнокръвно независимо от естеството на фактите допринася за делото на разбирателството, тоест на мира. Настоящият труд с всичките си несъвършенства се стреми да допринесе за отправянето на по-безпристрастен и по-братски поглед към балканска Европа."
Бернар Лори
Автор Бернар Лори
Издателство Колибри
ISBN 9545294167
Година на издаване 2005
Корица Меки корици
Страници 200
Формат 24/17
Език Български

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.