Автономията???? – Автономията???? Друга проза / Попов мост Стоян Николов-Торлака

0
(0)

Стоян Николов-Торлака раздвижи пластовете на българската литература с дебютна си книга – „Северозападен романь“, написана изцяло на северозападен диалект. Вече е готов и със своя втори роман, носещ името „Автономията????“.

Макар за „Северозападен романь“ да имаше противоречиви очаквания, той не претърпя почти никакви от предполагаемите критики. Северозападният му диалект не се оказа толкова труден за разбиране от несеверозападните читатели. Хората, незапознати с него, просто ползваха речника и споделяха, че са им трябвали няколко страници, за да „влязат“ в текста. На пръв поглед грубоватият му стил пък, не предизвика възмутени цъкания с език. Моралистите може би така и не са разлистили романа, но хората, които оценяват, когато нещата се казват с истинските им имена, разбраха искреността и това, че под вулгарния език се разказва истинска история. Книгата постигна целта си – да накара четящия я да се замисли, забавлявайки се.

И ето, година по-късно от печат излезе и продължението. Вече добре познатите герои в нови истории. А някои от второстепенните излизат на преден план, за да ги опознаете по-отблизо. Със същата бруталност, с още по-голяма откровеност, с много теми за размисъл, с неустоим хумор и малко повече сарказъм. „Автономията????“ не е „Северозападен романь 2“. Тя е самостоятелна книга, разказваща завладяващи истории. В нея развитие търпят добре познатите герои, но на преден план излизат и второстепенни досега персонажи. Има преплитане на повече сюжетни линии. Има и аналогии с тази България, в която живеем. Понякога метафорите на Торлака оставят горчив вкус в устата и карат читателя да спре, за да осмисли цялостната картина, нарисувана от автора и действителността. Но ги има и забавните моменти, разбира се – неподражаемото абсурдно черно чувство за хумор на писателя не може да бъде сбъркано!

А защо са въпросителните в заглавието? Аналогията е с тефтерчето на Васил Левски, а връзката с текста и с настоящето всеки читател трябва да открие сам…

Втората книга на Стоян Николов-Торлака е отново изцяло на северозападен диалект, който не звучи толкова непозната, ако сте успели да се докоснете до „Северозападен романь“. Речникът в края е обновен и допълнен, за всички онези, за които срещата с колоритния свят на Торлака е първа.

♦ ♦ ♦

Стоян Николов – Торлака е родом от Монтана, в момента живее във Велико Търново, но смята за свой истински дом бащиното си старопланинско село Говежда, където е прекарал първите години от живота си. По образование е историк. Баща е на трима сина. От 13 години работи като редактор и външен автор в различни електронни и печатни медии.
Започва „Северозападен романь” малко на шега в блога си, но изненадващият дори и за самия него читателски интерес го насърчава да развие историята. Една година по-късно се появява и втория – „Автономията????

  • Корица:Мека
  • Брой страници:312
  • Общи:От български автор
  • Препоръчано:Книголандия
  • Година:2014
  • Вид:Роман
  • Баркод:9786199031414
  • ISBN:9786199031414
  • Жанрове:Съвременни, Хумористични романи
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.