Атлас изправи рамене – част 3 – Айн Ранд


Третата част на опус-магнума на Айн Ранд е озаглавена „А е А” и символизира онова, което тя като един от най-влиятелните философи на ХХ век нарича „закон за тъждеството”.

Тук всички привидни противоречия са открити и разрешени от Дагни Тагарт и Ханк Риърдън; Дагни открива любовта на живота си; Джон Голт произнася знаменитата си тричасова реч по радиото; Атлантите се присъединяват към неговата стачка, произнасяйки:

„Кълна се в живота си и в любовта си към него, че никога няма да живея заради друг човек, нито ще искам друг човек да живее заради мен…”

Умиращият свят възкръсва…

„Атлас изправи рамене” не е пророчество за неизбежно унищожение; той е манифест за начина, по който можем да го избегнем, ако се променим.

Алиса Розенбаум (Айн Ранд) (1905-1982), дъщеря на петербургски аптекар, емигрира през 1925 г. от Съветска Русия в САЩ, където е смятана за "най-влиятелния мислител на ХХ век". Първият й роман, "Ние, живите", е публикуван през 1936 г. "Изворът" (1943) я прави истински известна. В Съединените щати шедьовърът й "Унизеният Атлас" (1956) е втори по популярност след Библията…

Идеите на уникалната философия на Ранд – обективизмът – са развити в три сборника с есета: "Новият интелектуалец", "Добродетелта на егоизма" и "Капитализмът – Непознатият идеал".

Книгите на Ранд са преведени на 16 езика и са издадени в над 20-милионен тираж.


Автор Айн Ранд
Издателство Изток-Запад
ISBN 9789543216291
Година на издаване 2009
Корица Мека корица
Страници 628