Астрономически календар 2014 – колектив

Астрономически календар 2014

В поредното 60-о академично издание на Астрономическия календар ще намерите информация за астрономическите явления през 2014 г.
Изданието е оформено в две части: В първата част са дадени моментите на изгрев, горна кулминация и залез на Слънцето, Луната и планетите, информация за лунните и слънчевите затъмнения, данни за моментите на видимите сближения върху небесната сфера на Слънцето, Луната и планетите, както и информация за по-атрактивните астрономически явления през 2014 г. За първи път през тази година са включени данни за окултациите на звезди от астероиди, които могат да се наблюдават от територията на България. Допълнителните данни за Слънцето позволяват да се определи положението на активни образувания върху слънчевия диск. Втората част може да бъде наречена обща част, тъй като съдържа основни сведения за Земята, Слънцето, Луната и планетите и за техните спътници и пръстени. Поместени са и таблици, които са постоянни и дават възможност на читателя да направи самостоятелно някои справки и изчисления. Включени са също данни за някои астероиди и за някои периодични комети, които се очаква да преминат през перихелия на орбитите си през 2014 г., както и подробна информация за метеорните потоци. Публикувани са данни за извънслънчевите планети и за избрани променливи звезди. През тази година за първи път в Астрономическия календар са публикувани таблица на астероидите с български имена и пълният каталог на обектите на Месие.
На четвърта страница на корицата е представен лунен календар за 2014 г., илюстриращ фазите на Луната за всеки ден от годината.

Автор: колектив Брой страници: 128
Категория: Наука и научно-популярна литература; Календари Език: Български
Тегло: 0.260 кг.
Издател: Академично издателство "Проф. Марин Дринов" Баркод: 08611270
Дата на издаване: 12.12.2013 ISBN: 08611270