Арката – Сиела / Сиела Здравка Евтимова

Под триумфалните арки са преминавали победителите и имената им до днес се тачат не само от историците. В квартал Арката на Радомир побеждават посрещачите им.

С романа „Арката” в литературата ни пълнокръвно и пищно се разиграва не регионална, а общочовешка драма, характерна за страни като България днес.
Книгата е номинирана за наградата ВИК за български роман на 2008 г.

Здравка Евтимова описва натуралистично-експресионистичната картина на блатото на прехода. Колоритните ѝ герои още с появата си са завършени характери, които няма защо занапред да се изграждат. Ограничени в изкривените рамки на времето, в което низостта, подлостта, угодничеството, криминализацията на всички слоеве побеждават, те нямат друг изход, освен да се приспособят. А за да стане това, те оцеляват в дяволските нива – секса, алкохола, проституцията, непозволената дребна кражба и позволения политически грабеж на пари и на човешки съдби и свободи.

Загребани от реалния живот, съдбите на героите на Здравка Евтимова вероятно подкрепят надеждата, че във време на криза важното е възпроизводството, а когато тя премине следващите поколения ще избършат със замах наслоилите се мръсотия и падение. Майсторството на писателката ѝ позволява да обобщи литературно период от историята ни, на който самите сме очевидци, жертви или герои. С тънък усет към нюанса, към незаменимия вкус на битовия детайл, с непресекващ до края тонус на внушението авторката разказва впечатляваща история. И като режисьор остава обстоятелствата да проверят правилността или погрешността на битката за оцеляване на своите герои.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:250
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9789542801269
  • ISBN:9789542801269
  • Каталожен номер:2278
  • Жанрове:Съвременни