Антисемитизъм в България днес – Алфред Криспин

Антисемитизъм в България днес

Съставител Алфред Криспин

Хитлеристки флагове и символи, размахвани от „неидентифицирани“ пронацисти на площада пред Президентството навръх Новата 2001 година, скандализираха тогавашния президент на България, г-н Петър Стоянов, излязъл да приветства под изобилно валещия сняг празнуващото множество. Този дързък акт, който през отминаващата година беше предшествуван от издаването на „Моята борба“ на Адолф Хитлер и на дузина други фашистки съчинения, предизвика оживени коментари и даде повод за заглавия като „В България се ражда антисемитизъм“ /„24 часа“, 18.01.2001/.

Разтревожени от зачестилите подобни прояви, три неправителствени организации – Българският хелзинкски комитет, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Институт „Отворено общество“ – решиха да установят емпирично какъв е действителният размер на това явление тук и създадоха Работна група за изследване на антисемитизма в България днес. Мандатът на Работната група беше да документира и анализира в продължение на цялата 2003-та година такива нелицеприятни факти в страна, която в епохата на Холокоста спаси от изтребление целокупното си еврейско малцинство.

В този сборник участниците в Работната група представят личните си констатации от едногодишната обща изследователска работа.

Автор: Алфред Криспин Брой страници: 234
Категория: Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.190 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9545293101
Дата на издаване: 2004 г. ISBN: 9545293101