Андалуският приятел (Софи Бринкман 1) – Колибри / Колибри Александер Сьодерберг

Роман, в който „Момичето, което си играеше с огъня” се среща със „Семейство Сопрано”.

Правилата се променят. Враговете са навсякъде. Само най-силните ще оцелеят.

Когато за първи път се срещаме със Софи Бринкман – медицинска сестра и самотна майка, тя по нищо не прилича на Лисбет Саландер от трилогията на Стиг Ларшон. Нещата обаче постепенно се променят – образът ѝ също, – когато открива, че един от пациентите ѝ, Хектор Гусман, освен очарователен баща на семейство, е и глава на международна гангстерска група (тук пък се налага сравнението с Вито Корлеоне). Скоро Софи се озовава в центъра на гангстерска война между фамилията на Гусман и руската мафия. Сьодерберг ни среща и с някои ченгета, които се държат като гангстери, както и с някои гангстери, които проявяват необичайно благородство. Появява се и приятелят на Софи със своя собствена история, но както и при Ларшон, жената остава в сърцето на събитията.

Впрочем сравненията с други писатели и теми свършват дотук. Александер Сьодерберг е оригинален автор, чиято професия безспорно се е отразила на писателската му техника – главоломно развиващият се сюжет привлича вниманието и на филмовите компании и правата за филмирането му са продадени веднага след излизането на романа.

Преводът е дело на Неда Димова-Бренстрьом.

♦ ♦ ♦

Новият глас в шведската криминална литература Александер Сьодерберг (р. 1970 г.) е по професия телевизионен сценарист, който живее в Южна Швеция с жена си и децата си. „Андалуският приятел” е негов дебютен роман и първа книга от трилогия. Още един скандинавски трилър, чиято героиня би могла да се нарече „следващото момиче, което си играеше с огъня”.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:456
  • Вид:Роман
  • Баркод:9786191504985
  • ISBN:9786191504985
  • Жанрове:Криминални, Трилъри
  • Тегло:1 kg