Алиса в Огледалния свят (илюстрации на Ясен Гюзелев) – Детска литература / Хеликон Луис Карол

Алиса в Огледалния свят“ е продължава приключенията от „Алиса в Страната на чудесата“, в което малкото момиченце решава да види какво има от другата страна на огледалото във всекидневната и попада в Огледалния свят. Земята там е внушителна шахматна дъска и Алиса се включва в играта на шах, разигравана от обитателите на Огледалния свят.

По пътя си Алиса среща много чудновати същества: говорещи цветя и животни, братята-близнаци Туидълдий и Туидълдум, Хъмпти-Дъмпти, Лъвът и Еднорогът, вестоносците Зай Ек и Шап Кар, Черният и Белият рицар, Черната и Бялата царица, Черният и Белият цар.

Колекционерското издание по повод 150 годишнината от появяването на „Алиса” е илюстрирано от един от най-изтъкнатите съвременни илюстратори – художника Ясен Гюзелев, който сътворява „една от най-блестящите визуални интерпретации на „Алиса“, според американско списание за научна фантастика и фентъзи Locus.

А самият художник споделя: „Моят визуален превод на тази история почива върху някои творби на холандския художник Ешер. Доразвих някои от идеите му за сюрреалистичното пространство, обогатих ги с елементи от стила на ренесансовите фрески в църковните интериори.“

♦ ♦ ♦

Художникът Ясен Гюзелев е роден на 24 юли 1964 г. в София. Син е на оперния певец Николай Гюзелев. Завършва Художествената гимназия в София и учи в Националната художествена академия. Още по време на следването си започва да се занимава с илюстрации и графичен дизайн за основните издателства в София. След като завършва заминава за Италия. Работи за различни издателства в Милано, Торино и Флоренция. Илюстрира книги за германските издателства J.F.SHREIBER, AUFBAU – VERLAG, ROWOHLT, за SIMPLY READ BOOKS в Канада, WALKER BOOKS в Англия и VICENS VIVES в Барселона. Носител е на множество международни награди, включително Илюстратор на годината на Международния панаир на книгата през 1994 г. в Болоня, Италия. Има Диплома от Златният молив на Белград, Югославия през 2001 г. и Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите, Ню Йорк, САЩ през 2004 г. Освен двете части на „Алиса”, сред работите му се нареждат илюстрации на книги като „Пинокио”, „Дон Кихот”, „Оливър Туист”, „Големите надежди”, „Баскервилското куче”, както и разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

  • Корица:Твърда
  • Брой страници:176
  • Издание:Луксозно
  • Баркод:9789542984054
  • ISBN:9789542984054
  • Жанрове:Класически детски романи
  • Препоръчана възраст:9-12 години, тийнейджърски
  • Тегло:1 kg