Алхимикът – Паулу Коелю

0
(0)

Алхимикът

Веднъж на няколко десетилетия се появява книга, която променя завинаги живота на читателите си. „Алхимикът“ е една от тях. Смайваща със своята неподправена простота и окриляваща мъдрост, тази история разказва за пастира Сантяго, който тръгва от родната си Испания към египетската пустиня, за да търси съкровище, заровено до Пирамидите. По пътя си той среща гадателка, крадец, мъж, който се представя като Царя на Салим, кервани и воини, Фатима – момичето от оазиса сред пясъците, и един алхимик. Всички те упътват Сантяго накъде да върви, но никой не знае какво е съкровището. За да го открие, младият пастир трябва да се научи да разчита поличбите и да се вслушва в сърцето си.

Красива и емоционална, тази магическа притча е символ на преобразяващата сила на мечтите.

„Алхимикът“ е завладяващ роман, в който бразилският писател Паулу Коелю ни разказва притча, основана на не толкова сложни истини, разкрити чрез една интригуваща и приключенска история. Една нощ на овчарчето Сантяго му се присънва история за древно съкровище намиращо се на територията на далечен Египет. Той го приема като знак от съдбата и на следващия ден се отправя на път, за да преживее приключение, изпъстрено с много премеждия. По пътя си среща духовни наставници, които му се представят в различен вид – камилар, образован англичанин и много други. В една от кигите на англичанина Сантяго за пръв път се сблъсква с алхимиците – хора, които вярвали, че ако един метал се нагрява с години, той ще се освободи от индивидуалните си качества и ще се превърне в „душата на света“.

Паулу Коелю е роден на 24 август 1947 г. в Рио де Жанейро в семейството на изтъкнат инженер и ревностна католичка. Още от младежките си години Коелю мечтае за артистична кариера, което не се посреща възторжено от консервативното му семейство. Коелю посещава местно йезуитско училище, където развива любов към писането. Паулу Коелю никога не е бил конформист. Когато през 1968 г. в Бразилия се заражда хипи движението като реакция срещу диктаторския режим в страната, Коелю се присъединява към него и започва да пише статии, проповядващи свобода. Той пише и текстове на песни, с които изкарва прехраната си. През 1973 г. става член на организация, защитаваща свободата на словото. Две години след това Паулу Коелю е арестуван заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда заплаха. Тези преживявания оказват огромно влияние върху живота на писателя и той решава, че има нужда от промяна. Коелю започва работа в звукозаписна компания и няколко години по-късно заема поста художествен директор в CBS, но през 1978 г. изненадващо е уволнен. Година след това се среща със старата си позната Кристина, за която по-късно се оженва, и двамата започват да пътешестват из Европа. Там Коелю се връща към католическата вяра и през 1986 г. извървява Пътя към Сантяго, старинен маршрут между Франция и Испания, дълъг приблизително 800 км. По него поклонници стигат до испанския град Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на св. Яков, покровител на Испания. След това събитие Коелю намира сили да напише първата си книга Дневникът на един маг, където описва преживяното.
През 1988 г. Паулу Коелю пише Алхимикът, която има небивал успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.
Животът е основният източник на вдъхновение за книгите на Паулу Коелю. Той се сблъсква със смъртта, преодолява лудостта, експериментира с наркотици, устоява на мъчения, занимава се с магия и алхимия, учи философия и религия, чете много, губи и възвръща вярата си, опознава болката и удоволствието от любовта и търси своето място в света. Коелю вярва, че ние носим в себе си нужната сила да открием призванието си. Неговите книги са преведени на 81 езика и са продадени в 220 милиона екзепляра по целия свят. Най-известният му роман „Алхимикът“, който е променил живота на безброй хора, държи рекорд със своите 65 милиона екземпляра. Паулу Коелю е носител на редица международни награди, той е кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, член е на Бразилската литературна академия и носител на престижни международни награди , а от 2007 г. е пратеник на мира на ООН.

Автор: Паулу Коелю Брой страници: 176
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Художествена литература; Бестселъри; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.220 кг.
Издател: Обсидиан Баркод: 9789547694408
Дата на издаване: 30.11.2017 ISBN: 9789547694408

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.