А планините ехтяха – Халед Хосейни

0
(0)

От години си мисля, че романите на Халед Хосейни са събития и новият му роман не променя тази тенденция. Този автор ни подарява минути, в които булото, скрило Афганистан се повдига и светът, зает с ежедневните си „важности“, изведнъж се сепва и осъзнава, че животът не тече само „тук и сега“, той се случва навсякъде. И по различен начин. Харесвам различния поглед, който ми дава този автор. Сякаш ми слага лещи с нов диоптър и изведнъж детайлите стават ясни и видими, а аз имам силата да погледна отвъд моя собствен хоризонт.

Подобно на останалите книги на Хосейни и романът „А планините ехтяха“ напомня за „другия живот“. Една история за брат и сестра, които изпитват нещо повече от любов, това е толкова силна чувство, което би трябвало да се пребори с всичко и да оцелее, но не. Животът не е приказка, в която братът и сестрата се бия с вещици и магии, животът в Кабул е твърде реален, за да го понесат две деца и те не успяват да се справят със собствения си баща, който продава дъщеря си на богато, но бездетно семейство. Колко такива истории има в Афганистанска земя? Имат ли бройка, има ли кой да ги запомни и сподели? Този разказ започва с драма на един беден дом, който започва да се руши с едно пагубно решение. Героите се пръскат из целия свят като шрапнели от афганистанска бомба и тогава историята започва. Историята, разказана с много гласове и по много начини. Историята на цяло едно поколение, всеки от които по някакъв начин е свързан с Пари или Абдуллах. Историята на хора, намерили убежище в Париж, Сан Фрациско, Атина. Онези, които някога са имали нещо общо с Кабул или такива, на които тепърва им предстои да усетят прахта и силното слънце на тази земя.

Хосейни не иззема ролята на разказвач – той отваря страниците на новата си книга пред героите, които сами ще разкрият как живеят братът и сестрата в продължение на 56 години. Дали ще се срещнат и дали от срещата им ще има смисъл ще разберете минути преди финалата. А дотогава ще се разходите в мислите, писмата и интервютата на напълно непознати хора, онези, които на пръв поглед нямат място в този роман, но едно изречение, няколко думи ще разкрият тяхната незаменима стойност и техният принос към случващото се.

В края нещо ще се промени. Не в сюжета, във вас самите. И тогава ще започне вашата история, тази в която от вас зависи колко смелост ще имате да се загледате в живота наоколо и да си припомните, че оттатък проблемите като задръстване и забавена поръчка не са нещо повече от думи, думи отнесени от пясъчния вятър…

Повече за Настя прочетете тук

Автор Халед Хосейни
Издателство Обсидиан
ISBN 9789547693289
Година на издаване 2013
Корица меки корици
Страници 400
Формат 130X200 мм
Език български

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.