50-те най-влиятелни жени в българската история – Цветана Кьосева

50-те най-влиятелни жени в българската история

В тази книга са описани животът и делата на 50 жени от последното хилядолетие – светици, бунтовнички и терористки, царици, държавнички и общественички, писателки, актриси, певици и спортистки, лечителки и гадателки. Всички те са оставили диря в нашата история – кога достойна за следване, кога не. Подредени са по дълбочината на тази диря – добра или лоша.
Класацията се оглавява от Екатерина Каравелова – съпруга на Петко Каравелов, писателка и председателка на Съюза на българските писатели, жена с дълъг живот и майка с изключително драматична съдба. В челната десетка са още исторически личности като царица Теодора, Ванга, баба Тонка, Света Петка, Людмила Живкова и др.
Книгата е пълна с любопитни подробности. Авторката е описала жената, която е спасила Боянската църква от разрушаване преди сто години, защо Ванга става единствената в света врачка на заплата, коя наша писателка е била предлагана четири пъти за Нобелова награда, колко мъже са си откраднали Дора Габе и Елисавета Багряна, каква е била пенсията на баба Тонка и на баба Неделя, кой е бил разводът на ХХ век, коя е първата българка, прибегнала към услугите на пластичните хирурзи, защо турски офицер спасява знамето, ушито от Райна Княгиня, как то е загубено заради МВР и много други интересни случки, които едновременно образоват и забавляват.

Автор: Цветана Кьосева Брой страници: 288
Категория: История и археология; Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.530 кг.
Издател: Репортер 7 Баркод: 9786197169010
Дата на издаване: 2014 г. ISBN: 9786197169010