27 велики футболни истории – Георги Бърдаров

27 велики футболни истории

"Това не е обикновена книга за футбол, в нея няма да намерите суха статистика, резултати, голмайстори, мачове, картони. Това е книга за силата на човешкия дух. В нея са събрани истории за аутсайдери, отписвани от всички футболисти и отбори, за малкия човек дръзнал да се изправи срещу големите, фаворитите, прогнозите, съдбата и традициите.
Тук е „Чудото от Маракана”, най-феноменалният мач в историята на футбола. В който малкият, дребен, незначителен Уругвай побеждава колоса Бразилия пред 200 000 бразилци на митичната „Маракана”. Тук са Зидан и Марадона тръгнали от най-бедните фавели и стигнали до сърцата на милиони, гърците покорили сензационно европейския връх, украинските смелчаци дръзнали да бият нацистките офицери по време на победоносния им марш из цяла Европа и заплатили с живота си за това. Тук са непобиращите са в никакви рамки, способни на унищожтелни за защитниците фокуси на терена и самоунищожителни извън него действия, гении Гаринча и Гиби Искренов – „Радостта на народа”. Тук е великият треньор Васил Методиев-Шпайдела отбелязал успехи навсякъде, където работи и гонен постоянно от властта, дори след като постигна най-големия триумф в историята на „Локомотив” (София), отстранявайки без да се съобразява с партийните повели братушките от „Динамо” (Киев). И разбира се тук са вечните сини символи Гунди и Котков, с моята прощална балада за тях.

Това е книга за всички, които вярват в себе си, които не се предават и в най-тежката ситуация, които се борят до последната секунда с цялото си сърце. Или както се казва в една от историите: „Във футбола, както и в живота, всичко е възможно и в най-безнадеждната ситуация надеждата е жива, докато съдията или Господ не свирят последния съдийски сигнал.

Георги Бърдаров е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите”. Автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът”. Дългогодишен сценарист на „Стани богат”, „Аз обичам България”, „Това го знае всяко хлапе” и др. Гордее се с произхода си от с. Кулата и е луд фен на Уругвай. Доц. д-р е в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

ЧУДОТО ОТ „МАРАКАНА“
…Всяка една история за магията на футбола трябва да започва с „Чудото от „Маракана“ – безспорно най-драматичната и доказваща истината история, че във футбола, както и в живота, всичко е възможно и в най-безнадеждната ситуация надеждата е жива, докато съдията или Господ не свирят последния съдийски сигнал.
Датата е 16 юли, годината 1950-а, мястото Рио де Жанейро, и още по-точно – стадион „Маракана“. На този ден официално се открива най-големият стадион в света. Той ще остане паметен, защото за пръв и последен път в историята на футбола един мач ще привлече почти 200 000 зрители. А самият мач е финалът на 4-ото световно първенство между Бразилия и моя (по-късно ще поясня защо!) Уругвай.
Но както всяка история, така и тази има предистория.
Защото корените на футбола са далеч в миналото. Още преди новата ера в Китай се е играла игра подобна на футбола, назована цуцзю. През XIV век английският крал Едуард III забранил с указ на войниците да играят футбол, защото се отклонявали от много по-благородните занимания по фехтовка и стрелба. Три столетия по-късно обаче по улиците на Флоренция, Сиена, Париж, Лондон и други европейски градове тълпи от мъже се впускали в кървава битка подир едно направено от мехур на свиня кълбо, наподобяващо днешната топка. Правилата ли? Имало едно-единствено правило – вратите били двата края на улицата, а целта един от отборите с крак, ръка, глава или друга част на тялото да я прокара оттам и да спечели срещата. Било позволено всичко – удари, блъскане, ритане, една абсолютна средновековна вакханалия, от която горките жители на въпросната улица изпитвали ужас, тъй като понякога играта се проточвала с часове.

Съвременният футбол обаче се появява едва през XIX век. За негова официална родина се приема Англия, където през 1857 г. е създаден първият изцяло футболен клуб „Шефилд“, организиран е първият турнир за Купата на английската асоциация, изработени са първите правила и е изигран първият международен мач между Англия и Шотландия…"

Автор: Георги Бърдаров Брой страници: 232
Категория: Спорт, хранене и здраве; Хоби и свободно време Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542815389
Дата на издаване: 09.06.2014 ISBN: 9789542815389