1989 – Голямата промяна – Диана Иванова

0
(0)

1989 – Голямата промяна

Тази книга се интересува от кризата на източноевропейския социализъм в Полша, Унгария и Чехословакия, очертавайки онова, което сме свикнали да наричаме "голямата промяна" от 1989 г. Тя повдига завесата към любопитни политически сцени: безпрецедентните преговори между властта и опозицията в Полша; дирижирания "отгоре" преход в Унгария и "нежния" преход в Чехословакия!

Книгата представя ролите и позициите на политическите актьори в осъществяването на "немислимото бъдеще" – рухването на социализма в Централна Европа, анализира особеното и специфичното в променящия се политически и социален свят на всяка от трите централноевропейски държави и откроява предизвикателствата пред новите политически елити.

И не на последно място, тази книга показва как в отношението на официалните български медии към промените в "братските страни" удобно се отлага архивът на събитието, как едно общество свидетелства за "случилото се там и тогава" и какво то отдава като документ за съхранение, за да има своята колективна памет за "нежните революции" от 1989 г.

Автор: Диана Иванова Брой страници: 264
Категория: История и археология; Висше образование Език: Български
Тегло: 0.280 кг.
Издател: Югозападен университет "Неофит Рилски" Баркод: 9789546804907
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789546804907

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.