1979 – Кристиан Крахт


"1979" разказва за ислямската революция в Иран през същата година, видяна през очите на един европеец, отишъл там с любовника си Кристофър – "златното момче". Повествованието сътворява много силна картина на упадъка, на декадентското, на безразличието и отегчението, на предопределението и безсилието. Героят страда, защото Кристофър умира от свръхдоза наркотици. Останал сам, тръгва за далечен Китай пеша, за да обиколи свещената планина Кайлаш и да намери душевен покой. Заради незаконно преминаване на границата комунистическото правителство на Китай го осъжда на доживотен каторжен труд в оловна мина, и там той изживява нечовешки изтезания и гаври с личността. Потресаваща е именно съпоставката на двете крайности – буржоазната култура и "културата" без цивилизованост.
Долавя се различното възприемане на високоразвитата европейска цивилизованост, страховете на европееца от преходността на неговите културни постижения и безсилието му да се противопостави на тъмната азиатщина. Липсва увереният в себе си и в своето превъзходство европеец, който с елегантна походка опознава и се наслаждава на останалия свят. Тук той е една прашинка, безименна част от неевропейския, нецивилизования свят. Обречен е да загине.

"Разтърсващ текст, който лежи като тъмен гранитен блок сред есенния ландшафт на нашата литература. Твърд, хладен, красив, неразбираем, заплашителен."
Автор Кристиан Крахт
Издателство Леге Артис
ISBN 9789548311069
Година на издаване 2010
Корица Мека корица
Страници 154